Trähusen har funnits på svensk mark i många århundraden. Detta beror från en början till de enorma kapital av skog som finns att använda sig av till att bygga trähus. Sveriges skogsindustrier har utvecklats på grund av mängder skog, och på grund av skogsindustrier byggdes det absolut mest i trä fram till att betongen klev in i tiden. Det utvecklades olika sätt att bygga trähus. Olika metoder användes. Exempel på detta är liggtimmerhus och skiftesverksteknik. De olika metoderna användes på olika plaster i Sverige och av olika anledningar.

Skiftesverksteknik
Skiftesverksteknik användes främst på våra två stora öar Gotland och Öland samt i Götaland där stora blandskogar sträckte sig över landet. Anledningen till att man använde sig av denna teknik på Gotland och på Öland var därför att det växer mycket ek och andra lövträd med liknande karaktärer.

Liggtimmerhus
Liggtimmerhus användes främst i norra delar av Sverige, i Norrland speciellt. Men också i Svealand och på höglandet i Sydsverige. Detta var en mer lyxig form av husbygge och användes inte av vilken privatperson som helst. Bostadshus byggdes på detta sätt.

Förbud mot våningshus
1874 sattes ett förbud in mot att bygga våningshus med trästomme i Sverige. Detta efter omfattande och upprepande bränder i flera städer runt om i landet. Det fanns dock ett undantag, och det var huset där landshövdingen bodde. Hans hus hade enligt traditionen första våningen gjord av sten medan andra och tredje våningen var gjorda av trä. Detta förbud togs inte bort förrän 1994.

Idag byggs det fortfarande mycket hus i trä. Faktum är att trähus är det vanligaste husen på landsbygden i näst intill hela Sverige. Och det är fullt förståeligt, så vackra och smarta som trähus är.